Fontos az akusztika egy sajtótájékoztatón

Teremfoglalási szempontok sajtótájékoztatóhoz

Gyakran bérelnek termet sajtótájékoztatók megtartásához is, ugyanis nem minden szervezet rendelkezik saját helyiséggel, ahová elhívhatná a sajtó képviselőit. Ezeknek a rendezvényeknek kiemelt jelentősége van: minden fontos eseményről a sajtón keresztül értesülnek az emberek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben adnak tájékoztatást. Nem ritka, hogy a sajtótájékoztató szervezői egy reggelire vagy ebédre is meghívják a média képviselőit, így gyakran van szükség asztalokra, tárolóedényekre, de akár kiszolgáló személyzetre is.

sajtótájékoztató

Egy sajtótájékoztatóhoz nincs szükség nagy teremre, általában egy kisebb helység is megfelel a célnak. A technikai feltételek azonban itt is fontosak lehetnek: előfordul például, hogy ábrákkal illusztrálják az elhangzottakat, ehhez szükség van számítógépre és kivetítőre.

sajtótájékoztatóLényeges, hogy a terem akusztikája is megfelelő legyen – igen kellemetlen, ha a hátsó sorban ülők nem hallják a beszélőt, vagy épp a tévések nem tudják megfelelő minőségben rögzíteni a hangot. Sajtótájékoztatókat a legkülönbözőbb helyszíneken lehet tartani: egyetemek, főiskolák épületében, hotelekben, vagy akár valamilyen szervezet székhelyén. Jó ötlet, ha egy ilyen rendezvényre asztalokat is biztosítunk, hogy az újságírók kényelmesen jegyzetelhessenek.

Érdemes gondoskodni egy külön teremről is, ahol lehet készíteni személyes interjúkat. Gyakori, hogy az újságírók úgy próbálják színesebbé tenni az anyagot, hogy megszólaltatnak a témában érintett személyeket, ehhez pedig nyugodt, csendes környezetre van szükség, hogy a beszélgetés zavartalan legyen, illetve hogy a hang rögzítése se jelentsen problémát.